files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Op naar 2019 met Gripp

Geplaatst op 4 december 2018 door Renate
Aangezien de jaarwisseling er weer aan komt, willen wij graag een aantal punten extra onder de aandacht brengen, voor een soepele overgang naar 2019!

Btw-percentage gaat van 6% naar 9%

Vanaf 1 januari komt het btw-percentage van 6% te vervallen en wordt dit vervangen voor 9% btw. Gripp voegt automatisch het nieuwe btw-percentage van 9% toe in de Instellingen van je Gripp-account. Echter kunnen wij niet alles voor je overnemen, aangezien je wellicht nog bepaalde afspraken hebt lopen met klanten, waar wij geen weet van hebben. Daarom dien je het percentage zelf aan te passen in de bestaande offertes, opdrachten en facturen, maar ook je producten.
De aanpassing van het btw-percentage in de productenlijst is eenvoudig door te voeren. Om zeker te weten dat je alle producten met 6% btw omzet naar 9%, raden wij je aan om een filtering te maken in het onderdeel Producten. Hiervoor klik je op het filtert-icoontje (trechtertje) naast het woord Producten bovenin je scherm > klik op ‘Filter maken’ > ‘Voorwaarde toevoegen’ > in veld 1 kies je voor ‘Product - btw tarief’ > in veld 2 voor ‘is gelijk aan’ > in veld 3 voor ‘BTW 6%’ > tenslotte klik je op Filteren. Je hebt nu alle producten in beeld met het btw-percentage 6%.
Per product klik je aan het eind van de regel op ‘bewerken’ en vervolgens op het tabblad ‘Detail’, waar je het btw-percentage van zowel de verkoop als de inkoop aanpast naar 9%.

Factuurnummer aanpassen

Vanaf 1 januari kun je voor 2019 een nieuwe nummerreeks instellen voor je verkoopfacturen. Dit doe je in een pop-up die vanaf 1 januari bij je verkoopfacturen vanzelf in beeld verschijnt. Let hierbij goed op de hoeveelheid cijfers die je gebruikt! Kies je bijvoorbeeld nummer 2019000, dan houdt dit in dat je 999 facturen kunt versturen (2019999) met deze nummerreeks, daarna gaat het nummer over op 2020000. Denk je meer facturen te gaan versturen in 2019, dan kun je dus beter 4 cijfers kiezen achter het gedeelte 2019.
Onderstaand scherm verschijnt vervolgens in beeld tot de eerste factuur verzonden is, of tot je zelf het scherm weg klikt.
Afbeelding
Mocht je ook andere nummerreeksen willen aanpassen, dan kun je dit doen via het tandwieltje > Instellingen > tabblad Algemeen > Bewerken > scroll naar beneden > pas de nummering aan > Opslaan.
Meer hierover lees je in het artikel Startnummers instellen.

Het jaar afsluiten (alleen voor boekhoudmodule)

Let op! Dit onderdeel geldt alleen voor gebruikers die de boekhoudmodule van Gripp gebruiken. Voor de overige Gripp-gebruikers geldt dat de boekhouding in het door hen gebruikte boekhoudpakket afgesloten moet worden.
Wanneer je alles uit 2018 verwerkt hebt in Gripp, kun je het boekjaar gaan afsluiten. Lees hier eventueel meer over in Handleiding 6 afsluiten boekjaar.
In Boekhouding > Belasting & BTW vind je aan de rechterkant onder Acties een knop voor het downloaden van een auditfile. Let op! Hierbij komt het lopende jaar in beeld. Als je de auditfile voor 2018 uit wil draaien in 2019, dien je hier eerst het jaar 2018 te selecteren. Dit bestand kun je naar je boekhouder/accountant sturen, zodat de jaarrekening opgemaakt kan worden.

Productprijzen aanpassen

Wil je in 2019 nieuwe prijzen hanteren voor je producten, dan dien je een aantal stappen te doorlopen om deze prijzen overal in Gripp door te voeren. Ga naar het onderdeel Producten > selecteer het juiste tabblad > klik op het export-icoontje.
Afbeelding
Kies het bestandstype van je voorkeur (CSV of XLXS) en pas vervolgens in het exportbestand je prijzen aan. Sla dit bestand op en kies dan in Gripp voor ‘Producten importeren’. De oude prijzen worden vervolgens overschreven door de aangepaste prijzen.
Heb je de betreffende producten in gebruik bij lopende offertes, opdrachten of in je pakketten, dan worden hierin in eerste instantie de oorspronkelijke prijzen gehanteerd. Wil je in deze onderdelen je nieuwe prijzen doorvoeren, dan selecteer je in het overzicht de betreffende producten en klik je rechts op ‘Prijswijzigingen doorvoeren’. Vervolgens kun je precies aangeven op welke onderdelen de prijswijziging doorgevoerd dient te worden.

Verlof

Maak of wil je gebruik gaan maken van de verlofmodule, let er dan op dat je voor 2019 nieuwe verlof-budgetten dient in te stellen. Je kunt de overgebleven uren uit 2018 apart invoeren, zodat deze opgeteld worden bij het nieuwe budget.
Ook de feestdagen dien je voor 2019 opnieuw in te stellen. Deze worden dan direct getoond in de agenda. Zie voor meer informatie het artikel Verlofmodule instellen.

Aangepaste openingstijden

Tot slot willen wij je wijzen op onze aangepast openingstijden tijdens de feestdagen. Van 24 december 2018 tot en met 1 januari 2019 zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Heb je een vraag of kom je ergens niet uit, stuur je vraag dan per mail naar support@gripp.com. Wij proberen je dan per mail zo snel mogelijk verder te helpen.

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!