Insights, tips en features

7 belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers in 2023

7 belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers in 2023

De wereld van het MKB staat nooit stil. Zo ook op het gebied van wetswijzigingen. In het eerste kwartaal van 2023 staan er weer een hoop nieuwe veranderingen op de planning. Hieronder een overzicht van de 7 belangrijkste wetswijzigingen voor MKB ondernemers.

1. Verbod op misleidende kortingen

Je ziet ze overal, de ‘van-voor-prijzen’. Toch blijft het altijd een beetje gissen of de ‘van-prijs’ helemaal eerlijk is. Per 1 januari 2023 komt hier voorgoed verandering is en is het verboden om misleidende ‘van-voor-prijzen’ te hanteren. Dat wil zeggen dat met deze nieuwe regels de oorspronkelijke ‘van-prijs’, de laagste prijs moet zijn die de verkoper de afgelopen 30 dagen heeft gevoerd voor het product of de dienst. De nieuwe wetswijziging heeft drie uitzonderingen. Zo mag je je product of dienst wel progressief lager maken en de korting dus opvoeren van bijvoorbeeld 20% naar 50% of meer. Ook geldt de wetswijziging niet voor producten die korter dan 30 dagen op de markt zijn en gaat het ook niet op voor producten met een houdbaarheidsdatum. 

2. Minimumlonen omhoog

Heb je personeel in dienst? Per 1 januari 2023 gaan de wettelijke minimumlonen met maar liefst 10,15% omhoog. Het plan was eerst om deze stijging in drie stappen te spreiden over 2023. Dit is aangepast naar één verhoging van 10,15%. Uitkeringen als de bijstand en Wajong stijgen. Met dit plan wil het kabinet de koopkracht ondersteunen nu zaken als energie en levensmiddelen steeds duurder worden. 

3. Zelfstandigenaftrek sneller omlaag

Per 2023 gaat de zelfstandigenaftrek ieder jaar omlaag totdat deze 900 euro bedraagt in 2027. In 2023 zal de zelfstandigenaftrek nog 1.280 euro bedragen. Via deze tool kun je berekenen wat dit voor jouw onderneming betekent. 

4. Verhoging onbelaste kilometervergoeding

Door de stijgende brandstofkosten heeft het kabinet besloten om de standaard onbelaste kilometervergoeding te verhogen van 19 cent naar 21 cent. Dit geldt voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers. De verwachting is dat in 2024 de onbelaste kilometervergoeding nogmaals zal stijgen naar 22 cent. 

5. Verandering gebruikelijkloonregeling voor dga’s

Heb je een bv en ben je directeur van dit bedrijf? Dan ben je wettelijk verplicht om jezelf een marktconform salaris uit te keren. Sinds 1 januari 2023 veranderen de regels rondom de peilbedragen voor dit loon. Voorheen moest dit loon minimaal 75% zijn van iemand met een vergelijkbare functie in de bv of een vast bedrag van minimaal 51.000 euro zijn. Per 2023 is het hoogste peilbedrag van de volgende drie opties van toepassing voor de gebruikelijkloonregeling: 

  • 100% van het loon van iemand uit je bv met een vergelijkbare functie; of
  • het loon van de werknemer met het hoogste salaris; of
  • een vast bedrag van minimaal € 51.000   

6. Overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden gestegen

Per 1 januari 2023 is de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden en beleggingspanden gestegen van 8% naar 10,4%. Dit tarief geldt onder meer voor percelen en tweede woningen. 

7. Energie-onzuinige kantoorpanden verboden

Per 2023 moeten alle kantoorgebouwen of bedrijfspanden ten minste energielabel C hebben. Dit energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. De nieuwe wet geldt voor bedrijfspanden van minstens 100 m2.