Insights, tips en features

Focus in een wereld vol afleiding: Maak van je telefoon een hulpmiddel en geen stoorzender

Je bent eindelijk lekker gefocust – totdat je je ineens herinnert: Oh ja, ik zou mijn moeder nog appen! Je grijpt je telefoon en ziet een notificatie van een vriend. Een melding over je schermtijd klik je gedachteloos weg en even later betrap je jezelf erop dat je op het punt staat een kattenvideo na te maken met de kat van de buren. Wacht… hoe ben je hier beland? Je houdt niet eens van katten en je zou toch je moeder appen?

Je bent niet de enige. “We spenderen gemiddeld ruim 9 uur per dag aan schermen, waarvan meer dan 3 uur op onze smartphone. 20% van de werknemers checkt hun telefoon elke 20 minuten, 25% elk uur. Onze hersenen zijn daar niet op gebouwd’, legt Marlous de Haan, expert in schermtijd en aandachtsmanagement, uit. “Verschillende onderzoeken suggereren dat werknemers die hun telefoon buiten zicht leggen, minder afleiding ervaren en productiever werken. Er staat op meerdere plekken dat het fysiek verwijderen van de smartphone uit de werkruimte een effectieve manier is om concentratie te verbeteren.”Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance blijkt dat visuele afleidingen een negatieve invloed hebben op onze focus en cognitieve prestaties. 


“Het is alsof we altijd in een open kantoor werken, maar dan in ons hoofd.” 

Marlous: “Na zo’n onderbreking heb je gemiddeld 23 minuten nodig om terug te keren naar dezelfde focus. En ondertussen werken we ook nog aan 2,25 andere taken.” Gelukkig kun je de controle terugpakken. Gelukkig zijn er volgens Marlous een tal van manieren om de controle over je focus weer terug te pakken. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat jouw telefoon voor jou werkt – en niet andersom.


Tip 1: Schakel notificaties tijdelijk uit of helemaal uit

Wees kritisch. Waarvan kun je écht geen melding missen? 

  • Ga naar je instellingen en selecteer ‘Meldingen’. Hier kun je eenvoudig per app de meldingen uit- of aanzetten. 
  • Gebruik ‘Stille meldingen’ voor e-mails of werkgerelateerde apps, zodat je scherm niet constant oplicht.

Activeer de ‘Niet Storen’-modus
Met de ‘Niet Storen’-modus blijf je bereikbaar voor belangrijke contacten, maar word je tijdelijk niet gestoord door irrelevante meldingen.

  • Op iPhone: Ga naar ‘Instellingen > Focus > Niet Storen’ en stel specifieke tijden of locaties in.
  • Op Android: Gebruik de ‘Focus-modus’ onder ‘Digitaal Welzijn’ en pauzeer afleidende apps tijdelijk.

Tip 2: Hou het opgeruimd

Net als een rommelig bureau zorgt een chaotische telefoon voor meer afleiding. Tijd voor een digitale schoonmaak!

  • Plaats alleen productieve apps, zoals je agenda en notities, op je beginscherm.
  • Zet alles overzichtelijk in mapjes
  • Plaats afleidende apps ver weg 
  • Ruim je Whatsapp op door al je contacten te archiveren en vervolgens gelijk het gesprek te archiveren waar jij niks meer in hoeft te doen.
    Reageer op alle chats waar je nog op moet reageren > ga naar gearchiveerde chats > bewerk > bewerk archiveringsinstellingen > klik ‘houd chat gearchiveerd’ uit, zodat nieuwe berichten niet gearchiveerd blijven > archiveer alle chats 

Tip 3: Minimaliseer visuele afleidingen

Zet je telefoon in grijstinten. Dit vermindert visuele prikkels Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad. > Kies Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte > Kies Kleurfilters en zet de schakelaar aan > Kies ‘Grijstinten’.

Kies een rustige achtergrond met een inspirerende boodschap om je eraan te herinneren waarom je gefocust wilt blijven.  

Tip 4: Stel tijdslimieten in

Misschien klik je de melding van dit limiet na een tijdje gelijk weg, maar het maakt je hoe dan een stukje bewuster van je telefoongebruik.

Op iPhone: Ga naar ‘Instellingen > Schermtijd > App-limieten’ en stel een dagelijkse limiet in.
Op Android: Open ‘Digitaal Welzijn > App-timers’.

Tip 5: Plan je werk, notificatie vrije uren én je pauzes

Met die tijdslimieten kun je eventueel rekening houden in je planning. Marlous: “Plan niet alleen je werk, maar ook pauze momenten en momenten dat je je telefoon mag pakken.” Plan focus momenten van 25 minuten zonder technologie zoals brainstorms met pen en papier. Het zorgt ervoor dat je efficiënter werkt én meer rust in je hoofd creëert, waardoor je minder snel naar je telefoon grijpt voor afleiding. 

Stel een duidelijke begin- en eindtijd in voor je werk. Maak afspraken binnen je team over notificatie vrije uren. Gebruik een notitieblokje of notitie op je computer voor dingen die in je opkomen, zodat je niet steeds je telefoon hoeft te pakken.

Tip 6: Vervang, verwijder, verplaats of zet uit

Nog minder verleiding nodig?
Installeer focus-apps zoals:

  • Forest (virtuele bomen planten terwijl je gefocust werkt)
  • Freedom (blokkeren van afleidende websites)
  • Stay Focused (limieten instellen per app)

Verwijder social media-apps of gebruik ze alleen op je computer. En zorg ervoor dat je telefoon ver buiten handbereik ligt als je hem niet nodig hebt. Leg ‘m bijvoorbeeld in een andere kamer of sluit ‘m op in een doosje of kluisje. Er zijn speciale ontwerpen beschikbaar voor smartphones.

Tip 7: Aandachtsmanagement

Marlous: “Deze tips helpen je op weg, maar uiteindelijk begint verandering bij bewustwording. Aandachtsmanagement helpt je jouw focus te herwinnen door slimmer om te gaan met digitale prikkels en een gezonde werkstructuur op te bouwen.” Hoe je dat precies doet, kun je lezen in deze in deze blog over het veranderen van een gewoonte of in het boek Smartphone etiquette van Marlous de Haan.

Daarnaast heeft Marlous een kijktip over dit onderwerp: “Er draait een steengoede documentaire op DisneyPlus, Brain Games. Vooral aflevering 2, Pay Attention!, is een aanrader. Daar wordt met indrukwekkende beelden uitgelegd hoe multitasken ons brein belast. De documentaire bevat ook oefeningen om zelf te ervaren wat multitasken met je doet.”

Wil je nog meer manieren ontdekken om gefocust te werken? Volg Gripp op LinkedIn of Instagram voor meer tips over efficiënt werken!