De zin of onzin van een workation: is het de moeite waard?
Stel je voor: je zit niet langer op kantoor of thuis, maar werkt vanuit een gezellig café in Parijs, een strandhut op Bali, of een chalet in de Zwitserse Alpen. Je laptop staat op tafel, een frisse bries waait langs je gezicht, en de belofte van avontuur ligt om de hoek. Klinkt als de ultieme balans tussen werk en plezier, toch? Dit is de “workation”: een nieuwe trend die belooft dat je het beste van twee werelden kunt hebben door werk en vakantie te combineren. Maar is het echt zo ideaal als het lijkt, of vervagen de grenzen tussen werk en ontspanning zo sterk dat je geen van beide echt goed doet?
Wat is een workation?
Een workation, ook wel geschreven als ‘workation’, is simpelweg een werkvakantie. Het idee is dat je je werk meeneemt naar een vakantieplek, zoals een tropisch strand, een knusse berghut, of een bruisende stad. In plaats van je vakantie door te brengen zonder werkverplichtingen, blijf je tijdens je verblijf op afstand werken, terwijl je geniet van een nieuwe omgeving. Je zou het kunnen zien als een tijdelijke vorm van het leven als een digital nomad.
Waar komt de workation vandaan?
Hoe de term ‘workation’ precies is ontstaan is lastig te zeggen, maar er zijn een aantal trends die aanwijzingen geven. Rond 2010 begon het werken op afstand te groeien dankzij de digitalisering van werkplekken. Technologieën zoals cloud computing, videovergaderingen en snelle internetverbindingen maakten het mogelijk om overal te werken.
De term “workation” werd waarschijnlijk rond deze tijd voor het eerst gebruikt door reisblogs, bedrijven die flexibele werkopties promootten, en de groeiende gemeenschap van digitale nomaden. De populariteit van de term is vermoedelijk voortgekomen uit de samenvallende trends van werken op afstand en ‘bleisure’ (business + leisure) reizen.
De COVID-19-pandemie gaf het concept van de workation een extra impuls. Door het verplichte thuiswerken gingen veel mensen op zoek naar creatieve manieren om werk en vrije tijd te combineren. In oktober 2020 nam het aantal zoekopdrachten naar “workation” op Google aanzienlijk toe, wat een duidelijke indicatie is van de toenemende interesse in dit fenomeen.
Hoe populair is de workation?
Er zijn enkele trends en gegevens op basis van rapporten, enquêtes en onderzoeken door reisorganisaties die inzicht bieden in de populariteit van workations:
1. Toename van werken op afstand: Steeds meer bedrijven omarmen flexibel werken. Volgens recente studies kan ongeveer 70% van de werknemers wereldwijd minimaal één dag per week op afstand werken. Dit biedt meer mogelijkheden voor workations.
2. Populariteit van digitale nomaden: Uit gegevens van platforms zoals Nomad List en Remote Year blijkt dat de gemeenschap van digitale nomaden – mensen die constant reizen terwijl ze werken – de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Velen van hen kiezen ervoor om workations te doen als onderdeel van hun levensstijl.
3. Workations worden normaler: Uit een onderzoek van Airbnb in 2021 bleek dat 83% van de millennials geïnteresseerd was in het combineren van werk en reizen en 60% van de ondervraagden overwoog een workation binnen het komende jaar. Dit toont aan dat de populariteit van workations vooral onder jongere generaties toeneemt.
4. Bedrijfsondersteunde workations: Sommige bedrijven bieden workation-mogelijkheden aan als een voordeel om werknemers aan te trekken en te behouden. Deze trend is nog in opkomst, maar wijst op een toenemende acceptatie van workations binnen bepaalde sectoren.
Voordelen en nadelen van een workation
Voordelen:
Een workation kan je productiviteit en welzijn een boost geven. Ontdek hoe werken vanuit een nieuwe omgeving je werk en leven kan verrijken.
1. Verbeterde productiviteit
Een verandering van omgeving kan wonderen doen voor je creativiteit en productiviteit. Werken in een nieuwe, inspirerende omgeving kan helpen om uit de dagelijkse sleur te breken en met frisse ideeën en energie je werk aan te pakken. De afwisseling kan ook helpen om vastgeroeste werkpatronen te doorbreken, wat leidt tot betere probleemoplossing en innovatie.
2. Betere balans tussen werk en privé
Een workation kan helpen om een betere balans te vinden tussen werk en privé. In plaats van te wachten op een vakantie om te ontspannen, kun je tijdens een workation werk en plezier combineren. Je kunt je werk verplichtingen nakomen terwijl je in je vrije tijd geniet van nieuwe ervaringen.
3. Minder stress
Werken in een meer ontspannen omgeving, zoals een strand of een rustige bergomgeving, kan helpen om stress te verminderen. De natuur en het gevoel van vrijheid kunnen een kalmerend effect hebben, wat je mentale welzijn ten goede komt.
4. Netwerkmogelijkheden
Een workation biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. In een co-working space of een resort is de kans groot dat je andere professionals tegenkomt die ook op afstand werken. Dit kan leiden tot waardevolle connecties en samenwerkingsmogelijkheden.
5. Culturele verrijking
Werken vanuit een andere locatie biedt je de kans om nieuwe culturen te ontdekken. Je kunt je werkdag afwisselen met het verkennen van lokale tradities, gerechten, en bezienswaardigheden. Deze culturele verrijking kan je persoonlijke leven verbeteren en je (werk)perspectief verbreden.
Nadelen:
Een workation kent ook uitdagingen, zoals afleiding en extra kosten. Weeg deze aandachtspunten af voordat je vertrekt.
1. Moeilijkheden met concentratie
Een nieuwe omgeving kan naast nieuwe inspiratie en daardoor verbeterde productiviteit, ook voor afleiding zorgen. Het kan lastig zijn om je te concentreren wanneer er zoveel te ontdekken valt. De verleiding om werk te laten liggen en de omgeving te verkennen is misschien groot.
2. Slechte werk-privébalans
Hoewel een workation kan helpen om werk en privé beter te balanceren, kan het ook leiden tot het tegenovergestelde. Omdat je werk altijd bij de hand is, kan het moeilijk zijn om echt los te komen van werkverplichtingen, wat kan resulteren in meer stress.
3. Hogere kosten
Een workation kan duurder uitvallen dan je verwacht. Naast reiskosten moet je ook rekening houden met accommodatie, maaltijden en eventueel co-working spaces. Hoewel goedkope opties mogelijk zijn, kunnen de kosten snel oplopen, vooral bij populaire bestemmingen.
4. Tijdzoneverschillen
Werken vanuit een andere tijdzone kan problemen opleveren. Communiceren met collega’s en klanten kan lastig zijn, wat onregelmatige werkuren en een verstoord slaapritme tot gevolg kan hebben.
5. Beperkte toegang tot middelen
Afhankelijk van de locatie kan de toegang tot internet en andere essentiële werkmiddelen beperkt zijn. In afgelegen gebieden kan het moeilijk zijn om een betrouwbare internetverbinding te vinden, wat je vermogen om effectief te werken kan belemmeren. Het is handig om vooraf te kijken of er in de buurt van je accommodatie een co-working space of een geschikt café is waar je kunt werken.
Ja, ik wil op workation! Maar waarheen?
Als je overal kunt werken, waar ga je dan heen? Bedenk wat jij belangrijk vindt als je zowel moet kunnen werken als nieuwe plekken wilt ontdekken: een afgelegen plek of juist een inspirerende, bruisende omgeving? Welke temperatuur is prettig voor zowel werk als ontspanning? Wat zijn de kosten, en hoeveel wil je uitgeven? Bij elke plek die je overweegt, is het verstandig om eerst te controleren of de internetverbinding betrouwbaar is. Wil je het plannen liever uitbesteden? Er zijn organisaties, zoals bijvoorbeeld The Workation Agency, die workations voor je regelen.
De laatste check voor je vertrekt
Ben je al bezig met koffers pakken? Werken en vakantie combineren kan je productiviteit verhogen en stress verminderen, terwijl je ook nog geniet van nieuwe culturele ervaringen. Maar let op de mogelijke nadelen: afleiding ligt op de loer, de scheiding tussen werk en privé vervaagt en de kosten kunnen flink oplopen.
Om teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk om goed na te denken over wat de voor- en nadelen voor jou betekenen en een locatie te kiezen die past bij je werkstijl en voorkeuren. Klaar voor vertrek? Dan wensen we je alvast een fijne workation!