Wat is relatiebeheer?Relatiebeheer is een methode waarbij organisaties voortdurend betrokken blijven bij klanten, leveranciers en prospects met als doel het opbouwen van een sterke relatie die bijdraagt aan het succes van de organisatie.

B2C en B2B

De “relatie” kan plaatsvinden tussen een bedrijf en zijn klanten (business to consumer [B2C]) of tussen een bedrijf en andere bedrijven (business to business [B2B]). Relatiebeheer heeft tot doel een partnerschap te creëren tussen een organisatie en haar opdrachtgevers, in plaats van de relatie als slechts transactioneel te beschouwen. 

Doel van relatiebeheer

Het doel van relatiebeheer verschilt per type relatie, maar vaak wordt relatiebeheer ingezet bij bestaande klanten met als doel een hoge klanttevredenheid en betere upsell en cross-sell kansen. Door te investeren in relatiebeheer creëer je als bedrijf meer waarde voor klanten doordat zij bijvoorbeeld de service of communicatie als erg prettig ervaren.

Hoe relatiebeheer toepassen

Door alle data van je klanten bij te houden en te categoriseren kun je je klant echt helpen en een waardevolle toevoeging zijn. Het gaat dan niet enkel om standaardinformatie zoals het KVK nummer en adres. Persoonlijkere dingen zijn belangrijker. Denk aan wanneer de laatste afspraak was, wat er toen besproken is en welke aantekeningen zijn gemaakt. Dit verwerk je altijd eerst in een CRM systeem. Zo is de status van je deal en de sales funnel altijd inzichtelijk in rapportages voor het hele team. 

Waarom relatiebeheer toepassen?

Duidelijk overzicht 

Dankzij relatiebeheer in een CRM systeem heb je een duidelijk overzicht van alle communicatie en eventuele volgende acties. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in elke fase van je sales funnel. 

Tijd besparen

Daarnaast bespaart het tijd, omdat je geen contact hoeft te leggen met collega’s om dit te bespreken. Zo doe je dus nooit dubbel werk. 

Relevantere marketing toepassen

Doordat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen van je sales funnel, een trechter die mensen van een eerste kennismaking naar een verkoop leidt, kun je daarop inspelen met een passend aanbod. Zo kun je beter marketing gericht werken. In een CRM systeem kun je makkelijk verschillende doelgroepen segmenteren. Zo maak je altijd een relevante selectie, die je gericht kunt aanspreken, waardoor je je kansen aanzienlijk verhoogt. Vervolgens kun je de verstuurde campagne overzichtelijk evalueren in CRM dashboards. 

Hoog klanttevredenheidscijfer 

Een CRM systeem automatiseert en controleert je klantenservice. Het neemt vragen en klachten op in een database en vanuit hier kun je deze zelfs initieel beantwoorden. 

Een USP voor je organisatie

Goed relatiebeheer zorgt voor onderscheidend vermogen voor je organisatie. Hierdoor ben je in staat om pro-actief in te spelen op ontwikkelingen en pijnpunten die spelen bij belangrijke relaties.


Gerelateerde termenBekijk alle begrippen
Wat is relatiebeheer
Wat is leadgeneratie
Wat is een sales funnel
Wat is conversational commerce
Wat is customer journey
Wat is een social CRM
Wat is CRM marketing
Wat is een MQL
Wat is een SQL
Wat is CRM

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis