Wat is een salesfunnel?


Als je een product of dienst wil verkopen, gaat daar een proces aan vooraf. Dit proces kan worden gevisualiseerd in een zogenaamde funnel. Deze wordt ook wel trechter of pijplijn genoemd, omdat het proces vaak wordt afgebeeld als een piramide. Het geeft de stappen weer hoe de doelgroep naar een aankoop geleid wordt. Er wordt weleens gedacht dat een sales funnel hetzelfde is als een marketing funnel, maar dat is niet het geval, ze vullen elkaar aan.

Waarom is een sales funnel van belang? 

Als de sales en marketing funnel niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan een bedrijf niet soepel functioneren. Een product verkoopt zichzelf niet of veel minder goed zonder hulp. Een goed geoptimaliseerde funnel helpt door potentiële klanten te verleiden tot een aankoop. Dit is essentieel voor het succes van een bedrijf. 

Hoe ziet een sales funnel eruit?

De afbeelding van een sales funnel ziet er vaak overal ongeveer hetzelfde uit, als een omgekeerde piramide. Niet iedereen gaat over tot een aankoop, waardoor de trechter steeds smaller wordt. De inhoud van de funnel kan wel veranderen. De fases van een sales funnel hebben niet overal dezelfde naam, maar komen inhoudelijk wel vaak op hetzelfde neer.

Hoe werkt een sales funnel? 

In de funnel kun je zien waar een lead of prospect zich in het verkoopproces bevindt. Hierdoor wordt inzichtelijk wat de huidige strategie is en of hier verbeteringen nodig zijn. De gewenste marketing en verkooptactiek kan worden bepaald, waardoor het verkoopproces zo optimaal mogelijk wordt. Op deze manier kan worden ingespeeld op de aanpak van verkopers of accountmanagers en een zogenoemde omzet forecast gemaakt worden. De omzet forecast is een voorspelling van de omzet. 

Fases van de funnel 

Om de fases van de funnel onder woorden te brengen, worden vaak de benamingen Top of Funnel (TOFU), Middle of Funnel (MOFU) en Bottom of Funnel (BOFU) gebruikt. In de Top of Funnel is het de bedoeling dat je mensen naar je product trekt, in je funnel. 

>Stel, je verkoopt shampoo en op je website post je blogs over verzorging. Mensen die je website bezoeken en eventueel deze blogs bekijken zijn suspects. Er is en vermoeden dat ze interesse hebben in je product of dienst

>Op je website is ook de mogelijkheid om een brochure te downloaden of een gratis sample aan te vragen. Mensen die dit downloaden of bestellen geven hun mail en komen zo in de maillijst. Als ze hier eenmaal zijn, zijn het leads. Er wordt vermoed dat deze mensen interesse hebben in je product.

> Om deze verder je Middle of Funnel in te helpen, ‘voed’ je ze bijvoorbeeld door aanbiedingen via mail. Als ze hier op ingaan of contact opnemen met je bedrijf, worden het prospects. Eventueel is er zelf een kleine aankoop gedaan.

>Tijd om het hoofdproduct aan te bieden. Om van de prospects echte klanten te maken, moeten ze dermate geïnteresseerd zijn in jouw product, dat ze overgaan tot aankoop van het hoofdproduct of een abonnement nemen.


Gerelateerde termenBekijk alle begrippen
Wat is relatiebeheer
Wat is leadgeneratie
Wat is een sales funnel
Wat is conversational commerce
Wat is customer journey
Wat is een social CRM
Wat is CRM marketing
Wat is een MQL
Wat is een SQL
Wat is CRM

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen. Aan de slag!
Probeer nu gratis

Geen creditcard nodig. Geen gedoe.