Wat is een salesfunnel?


Wanneer je een product of dienst wil verkopen, gaat daar bijna altijd een proces aan vooraf. Dit proces kan worden gevisualiseerd in een zogenaamde salesfunnel. De salesfunnel wordt ook weleens een aankooptrechter of sales pijplijn genoemd. Dit omdat het proces vaak wordt afgebeeld als een omgekeerde piramide. Het geeft de stappen weer hoe de doelgroep naar een aankoop geleid wordt. Meer dan eens wordt de aanname gemaakt dat een salesfunnel hetzelfde is als een marketingfunnel. Maar dat is net het geval, ze zijn een aanvulling op elkaar.

Wat is het belang van een salesfunnel?

Als een sales- en marketingfunnel niet goed op elkaar is afgestemd, kunnen diverse bedrijfsprocessen niet goed functioneren. Een product verkoopt zichzelf niet, of veel minder goed, zonder de hulp van een vooraf bepaald proces. Het belang van een goed geoptimaliseerde salesfunnel is om inzicht te krijgen in waar je leads of prospects zich bevinden in het aankoopproces en welke acties er zijn uitgezet om de leads te ”voeden” zodat ze zich verder door de funnel bewegen. Meestal

Hoe ziet een funnel eruit?

De afbeelding van een sales funnel ziet er vaak overal ongeveer hetzelfde uit, als een omgekeerde piramide. Niet iedereen gaat over tot een aankoop, waardoor de trechter steeds smaller wordt. De inhoud van de funnel kan wel veranderen. De fases van een salesfunnel hebben niet overal dezelfde naam, maar komen inhoudelijk wel vaak op hetzelfde neer.

Hoe werkt een funnel? 

Een funnel is diagram in trechtervorm waarin de voortgang van een bepaald proces visueel is afgebeeld. In een sales funnel zie je bijvoorbeeld het proces van lead of prospect tot klant. Hierdoor wordt inzichtelijk wat de huidige status is en of er verbeteringen nodig zijn. Op deze manier kan worden ingespeeld op de aanpak van verkopers of accountmanagers en een forecast van de omzet gemaakt worden.


Gerelateerde termenBekijk alle begrippen
Wat is relatiebeheer
Wat is leadgeneratie
Wat is een sales funnel
Wat is conversational commerce
Wat is customer journey
Wat is een social CRM
Wat is CRM marketing
Wat is een MQL
Wat is een SQL
Wat is CRM

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis