Wat is vlottende activa?


De bezittingen van je bedrijf die gedurende één bedrijfsproces in een bedrijf aanwezig zijn of die je in een richtlijn van ongeveer een jaar (‘vlot’) kunt omzetten in contant geld, worden vlottende activa genoemd. Dit wordt ook wel bedrijfskapitaal, vlottend kapitaal of vlottende kapitaalgoederen genoemd. ‘Vlotten’ betekent wegstromen.

Het tegenovergestelde van vlottende activa is vaste activa. Dit zijn bezittingen die juist langer dan een jaar meegaan en niet snel kunnen worden omgezet in contant geld, zoals bijvoorbeeld het kantoorgebouw of auto’s, machines of bureaumateriaal. Samen vormen ze de totale activa, ofwel de debetzijde van de balans.

De vlottende activa zijn onderdeel van verschillende kengetallen, berekeningen van cijfers in een bedrijf die het makkelijker maken om in te zien of je binnen de richtlijnen blijft en jezelf te vergelijken met andere bedrijven.

Wat valt er allemaal onder vlottende activa?

  • Voorraden. Ingekochte producten, halffabricaten, verpakkingsmateriaal en onderhanden werk. Dit zijn bijvoorbeeld onderdelen die nodig zijn om je product te maken, maar ook eindproducten die nog niet verkocht zijn. Het is de bedoeling dat deze snel verkocht worden, maar tot die tijd zitten ze ‘vast’ in de voorraad. Dit is werk waar nog een factuur voor verzonden moet worden. Op het moment dat deze verkocht worden, verplaatsen ze naar debiteuren.
  • Debiteuren. Het product is geleverd, maar moet nog betaald worden. Dit wordt ook wel verstrekt leverancierskrediet genoemd. Het geld zit nu ‘vast’ in debiteuren. Denk hierbij ook aan vooruitbetaalde rekeningen, transitorische boekingen. Bijvoorbeeld rente, verzekeringen, vooruitbetaalde abonnementen. De leverancier moet jou dan het betaalde nog leveren of de klant moet de factuur nog betalen. Als het verschuldigde betaald wordt verplaatst dit naar liquide middelen.
  • Liquide middelen. Het geld in de kassa en op je rekeningen.
  • Aandelen die je makkelijk kunt verkopen.

Gehuurde en geleasede activa vind je niet terug op de balans, omdat je ze niet eerst hoeft te kopen en ze dus geen beslag leggen op je passiva.

Wat is het doel van inzicht in vlottende activa?

Door inzicht te hebben in de verhouding tussen de vaste en vlottende activa van een bedrijf, wordt het vermogen en de liquiditeit van het bedrijf duidelijk. Wanneer je bijvoorbeeld veel vlottende activa hebt, ben je als bedrijf sneller in staat om aan je financiële verplichtingen te voldoen.

Waar moet ik op letten bij vlottende activa?

Het is verplicht om een onderscheid te maken tussen je vaste activa en vlottende activa in je boekhouding, balans en in je jaarrekening bij de KVK. Op deze manier geef je inzicht in je bedrijf en krijg jij inzicht in hoe andere bedrijven ervoor staan. Houd er wel rekening mee dat deze data niet volledig up te date is. De cijfers zijn vaak al anderhalf jaar oud. Daarnaast kan vlottende activa onderhevig zijn aan waardeveranderingen. Een voorraad kan na verloop van tijd bijvoorbeeld waardeloos worden.

Hoe verwerk je vlottende activa in je boekhouding?

Is boekhouding niet jouw ding? Met een CRM systeem houd je tijd over voor zaken waar je je echt mee bezig wil houden. Je hoeft enkel je gegevens tijdig in te vullen, het systeem doet de rest. Wanneer je gebruik maakt van een onine boekhoudprogramma, zoals Gripp, vind je de vlottende activa aan de activazijde op je balans.

Gerelateerde termenBekijk alle begrippen
Wat zijn vaste activa
Wat is vlottende activa
Wat is goodwill
Wat is een kasboek
Wat is een bankboek
Wat is vreemd vermogen
Wat is debiteuren
Wat is crediteuren
Wat is boekhouden

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis