Wat is crediteuren

Boekhoudtermen kunnen moeilijk klinken. Soms is het enkel een ander woord voor een simpel gegeven. Zo ook crediteuren. 

Wat is een crediteur? 

Een crediteur is een persoon of bedrijf die jij nog moet betalen. Dit kan een leverancier zijn van onderdelen van je product. Zo lang jij geld verschuldigd bent aan deze partij, is deze partij een crediteur van jou. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die jou een dienst levert of de bank die jou een bedrijfslening verstrekt. De meeste bedrijven hebben meerdere crediteuren. 

Wat is een debiteur?

Debiteuren zijn de partijen waar jij nog geld van krijgt. Bijvoorbeeld een winkel die jouw producten afneemt. Een debiteur is dus het tegenovergestelde van een crediteur. Wanneer de klant heeft betaald is hij geen debiteur meer. 

Ezelsbruggetje

Crediteuren krijgen geld van jou. Debiteuren moeten jou betalen. 

Hoe houd je goed overzicht over crediteuren en debiteuren?

In de crediteurenadministratie hou je alle crediteuren en debiteuren bij. Je ziet deze terug in de balans van je bedrijf. Aan de passiva- of creditzijde vind je onder andere je schulden en je geleende vermogen. Je crediteuren dus. Aan de activa kant, of wel de debetzijde, vind je jouw debiteuren. 

Deze administratie is belangrijk voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Zo heb je altijd duidelijk op een rij van wie je nog geld krijgt en wie je nog moet betalen, en dus hoeveel geld je overhoudt. Als iemand te laat betaalt, kun je dit gelijk zien en hierop inspelen door contact op te nemen. 

Afspraken maken 
Om gedoe voor te zijn is het van belang om duidelijke afspraken te maken met crediteuren over prijzen, kwaliteit en betalingstermijnen. 

Facturen controleren
Zorg dat je facturen goed controleert. Klopt de omschrijving en het totaalbedrag? Je kunt ze enkel betalen als ze aan de wettelijke factuureisen voldoen. Vervolgens kun je de factuur inboeken in de crediteurenadministratie, zodat het altijd inzichtelijk is om welk bedrag het gaat, waarvoor en wanneer dit betaald moet worden. Zo kun je dit niet vergeten. Alle crediteuren krijgen vervolgens een unieke code die bestaat uit letters en cijfers of ze worden geplaatst onder de eerste letter van de bedrijfsnaam.  

Crediteuren betalen
Een goedgekeurde factuur wil je op tijd betalen, om ontevreden leveranciers, aanmaningen of misschien zelfs incassokosten te voorkomen. Om zeker te zijn dat alles goed wordt afgehandeld, wil je een systeem waar je op kunt vertrouwen. Naast veel andere functies kun je in de bedrijfssoftware van Gripp ook deze zaken regelen. 

Kredietverzekering
Als je honderd procent zeker wilt weten dat je je geld krijgt van debiteuren, kun je overwegen om een kredietverzekering af te sluiten. Als een debiteur niet meer kan betalen, krijg je op deze manier toch je geld. 

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis