Wat is voorbelasting?
Voorbelasting is de BTW die je betaalt over kosten die je maakt voor je bedrijf, die je uiteindelijk mag terugvragen bij de BTW-aangifte. Denk aan bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen.
Hoe vraag je voorbelasting terug?
Als ondernemer wordt de BTW meestal per jaar, kwartaal of maand berekend door bij de BTW aangifte de BTW af te trekken die berekend is aan klanten. Het verschil moet betaald worden aan de belastingdienst.
Door op de website van de belastingdienst het formulier ‘aangifte omzetbelasting’ in te vullen, berekent het systeem of je geld krijgt of moet terugbetalen.
Hoe bereken je wat je moet invullen bij de aangifte van de omzetbelasting?
In principe kan je zelf vrij makkelijk berekenen wat je moet invullen in het formulier door alle BTW bedragen die je mag aftrekken bij elkaar op te tellen. Als je echter veel uitgaven hebt, kan het veel werk worden om dit handmatig te doen. Dan kan een boekhoudpakket van pas komen. Deze verrekent automatisch de bedragen die je kunt gebruiken bij je BTW aangifte.
Wanneer mag je voorbelasting berekenen?
Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden bij het berekenen van voorbelasting.
– Je moet de BTW verrekend hebben bij klanten.
– De BTW moet duidelijk zichtbaar zijn op de factuur.
– De goederen en diensten waarvoor je BTW ontvangt moeten ook echt geleverd zijn.
– Privé aankopen komen niet in aanmerking voor voorbelasting.
– Eten en drinken in horecagelegenheden komen niet in aanmerking voor voorbelasting, op kantoor gelden andere regels.
– Personeelsvoorzieningen, relatiegeschenken en giften moeten onder de 227 euro per jaar per persoon blijven.
Tot wanneer kun je BTW terugvragen?
Het is vaak mogelijk om tot vijf jaar voor het begin van je onderneming kosten terug te vragen. Bewaar dus alle bonnetjes goed en vergeet je uren niet bij te houden, zodat je kunt aantonen dat ze bijdragen aan je onderneming. De uren voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel tellen mee voor het urencriterium.