Mag Gripp cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.
files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Wat zijn draaitabellen en hoe gebruik ik ze?

Eén van de meest krachtige rapportage in Gripp zijn de draaitabellen. Ze zijn er in zes smaken: omzet, inkoop, brutowinst, offerte, contracten en uren. De werking en achterliggen principes zijn voor allemaal gelijk. Hieronder vind je uitleg op basis van de omzet-draaitabel (te vinden via Rapportage > Omzet), voorzien van enkele praktijkvoorbeelden.
Met de 6 draaitabellen in Gripp zijn zeer veel inzichten te verkrijgen. Vragen zoals
  • Welke leverancier heeft mij de afgelopen maand het meeste opgeleverd?
  • Van welk product verkopen we er per jaar het meest?
  • Wat is de totale omzet over 2015 van klanten die ik via een beurs heb binnengehaald (met de tag beurs2015)?
kunnen binnen enkele seconden worden beantwoord.

Filtering, groepering, en weergave

Wanneer je de omzet-rapportage opent, zie je standaard de omzet per jaar, uitgesplitst per kwartaal, vanaf het moment dat je facturen stuurt met Gripp. Je kunt in de tabel onderaan de pagina de vinkjes voor elk jaartal weghalen. De invloed hiervan zie je direct terug in het staafdiagram. Bovenaan de pagina vind je drie typen instellingen, te weten filtering, groepering en weergave. Deze hebben invloed op het resultaat.
  • Filtering: een filtering zorgt ervoor dat je een deel van de resultaten wegfiltert, en alleen hetgeen waar je in geïnteresseerd bent terug laat komen. Stel dat je wilt weten hoeveel omzet je hebt behaald op het product 'Huisstijlontwerp', dan kun je dat product toevoegen aan de filtering. Je kunt ook meerdere producten toevoegen. Wanneer je meerdere handelsnamen voert (identiteiten), en je alleen benieuwd bent naar de omzet van 'Huisstijlontwerp' voor identiteit A, dan voeg je deze als extra filtering toe.
  • Groepering: met een groepering zorg je ervoor dat je tussentijdse sommaties krijgt. Wanneer we in dit geval geïnteresseerd zijn in alle omzet van identiteit A, van het product 'Huisstijlontwerp', uitgesplitst per relatie, dan voegen we een groepering toe op 'Relatie'. De tabel onderaan de pagina verandert nu: er komt een 'plus'-teken bij elke regel. Wanneer je hierop klikt, zie je het effect van de groepering: alle omzet is uitgesplits op opdrachtgever. Je kunt nu dus per kwartaal per opdrachtgever, zien wat de omzet van het product "Huisstijlontwerp" is van identiteit A. Je kunt meerdere groeperingen toevoegen. De volgorde van de groeperingen heeft invloed op de uitsplitsing van het resultaat.
  • Weergave: de weergave-instellingen hebben invloed op de weergave van de gefilterde en gegroepeerde gegevens. Zo kun je ervoor kiezen om de gegevens per maand, kwartaal of jaar te bekijken, en te kiezen uit Euro's of aantallen. In het geval van de omzetrapportage heb je ook nog de mogelijkheid om facturen, die voorzien zijn van een toekomstdatum, mee te nemen of niet, en kun je ervoor kiezen om de rapportage te laten opstellen op basis van de factuurdata, of de rapportagedata.

Instellingen opslaan

Wanneer je de draaitabel hebt ingesteld, kun je deze eenvoudig opslaan en voorzien van een naam. Wanneer je later terugkomt op deze pagina, dan is een klik op de naam voldoende om alle instellingen terug te zetten. Mocht je een kleine aanpassing hebben gedaan aan een van de instellingen, dan kun je deze onder dezelfde naam opnieuw opslaan.

Voorbeeld: Wie waren mijn beste klanten van dit jaar?

Aan het eind van het jaar is het altijd leuk om te kijken welke klanten voor de meeste omzet hebben gezorgd, zodat je ze kunt bedanken voor de goede zaken. In Gripp is dat binnen een aantal klikken geregeld:
  • Ga naar Rapportage > Omzet.
  • Klik in het tweede grijze vlak 'Groepering' voor 'Extra niveau toevoegen', en selecteer daar 'Relatie'.
  • Klik in het derde grijze vlak 'Weergave' op 'Jaar' en 'Euro'.
  • Klik in de tabel onder de grafiek op het plusje voor het huidige jaartal. Klik vervolgens op het kolomhoofd 'Totaal', om het resultaat te sorteren.
Voila. De top 10 omzet per klant staat nu overzichtelijk op je scherm!
Bekijk ook onze video's over dit onderwerp
Video
Rapportages

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!