Mag Gripp cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.
files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Memoriaalboeking maken

Deze pagina is alleen relevant wanneer je de Gripp Boekhoudmodule hebt geactiveerd. Ga linksonder naar Ingelogd als > Mijn Account > Boekhoudmodule activeren...". Hoe je kunt crediteren en afboeken indien je geen gebruik maakt van de Gripp Boekhoudmodule lees je hier.
Wanneer je twee facturen met elkaar wilt verrekenen, bijvoorbeeld een factuur en een creditfactuur of een inkoop- en een verkoopfactuur, dan kun je dat doen door een memoriaalboeking te maken. In Gripp kun je op twee verschillende manieren een memoriaalboeking maken; handmatig en direct.

Handmatig

Voor het maken van een uitgebreide memoriaalboeking ga je naar Boekhouding > Memoriaal > Memoriaal boeking maken… > Beginnen met een lege memoriaal.
Afbeelding
Vul het formulier in. Bij Datum kun je het best een datum invullen uit dezelfde maand waarin de creditfactuur is aangemaakt. In het veld Identiteit vult Gripp automatisch de naam van de identiteit in. In het veld Nummer kun je de boeking een nummer geven. Laat je dit veld leeg, dan genereert Gripp automatisch een nummer. De velden Naam / Omschrijving / Bestanden / Tags zijn niet verplicht, maar kun je gebruiken voor het toevoegen van extra informatie.
In de tabel met regels staan standaard al twee regels weergegeven. In het veld Grootboek selecteer je het grootboek Debiteuren. Wanneer je dit grootboek geselecteerd hebt, komt in het veld Opmerkingen 'Factuur koppelen...' te staan. Wanneer je hier op klikt kun je de betreffende debetfactuur selecteren. In de tweede regel herhaal je deze stappen, waarbij je er ook voor kunt kiezen het grootboek Crediteuren te selecteren als je een inkoopfactuur op wilt zoeken. Ten slotte selecteer je bij ‘Factuur koppelen…’ de bijbehorende credit- of inkoopfactuur.
Onderaan moeten de bedragen van de memoriaal gelijk zijn, zodat je de memoriaalboeking kunt opslaan. Is de memoriaalboeking niet sluitend, dan kun je deze ook niet opslaan.
Het grootboeknummer Debiteuren kan variëren. In het standaard grootboekrekeningschema van Gripp is dit 12000. De meeste grootboekrekeningschema’s hanteren hiervoor echter 1300.

Direct

Voor het maken van een directe memoriaalboeking ga je naar Facturen (Verkoop / Inkoop). In het (inkoop)factuuroverzicht selecteer je de facturen die je tegen elkaar weg wilt boeken, door ze rechts aan te vinken.
Afbeelding
In het menu dat rechts verschijnt kies je voor de optie Verrekenen via memoriaal…, waardoor Gripp de memoriaalboeking voor je aanmaakt. Bij het verrekenen van een factuur met de bijhorende creditfactuur zal dit doorgaans in balans zijn. Je hoeft hier zelf alleen nog een datum en eventueel een omschrijving aan toe te voegen. Door de boeking op te slaan is de memoriaalboeking gemaakt en zijn de facturen met elkaar verrekend.
Afbeelding
Het kan ook zijn dat je een factuur (gedeeltelijk) wilt verrekenen met een inkoopfactuur. Voeg in dat geval een nieuwe regel toe van het grootboek Debiteuren of Crediteuren, en zoek de betreffende tegenfactuur op.
Bekijk ook onze video's over dit onderwerp
Video
Factureren
Video
Contracten

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!