Mag Gripp cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.
files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Handleiding - 8. Tips, do’s en don’ts

Deze pagina is alleen relevant wanneer je de Gripp Boekhoudmodule hebt geactiveerd. Ga via Ingelogd als naar Mijn Account en zet onder Abonnement & opties het schuifje aan bij Boekhoudmodule. Klik ten slotte rechtsboven op de groene knop 'Wijzigingen doorvoeren...'.
Gripp is gericht op ondernemers. Hieronder staan een aantal tip’s voor boekhouders om soepel te kunnen werken met Gripp. We raden aan ze even goed door te nemen alvorens te beginnen met de inrichting van boekhoudmodule.
Niet doen Wel doen
Meerdere grootboeken voor omzet hoog, omzet laag Eén of meerdere posten om omzet op weg te boeken
Meerder grootboeken voor af te dragen btw hoog, af te dragen btw laag, te vorderen btw hoog, te vorderen btw laag. Eén grootboek voor Af te dragen BTW en één grootboek voor Te ontvangen BTW
BTW verlegd in apart grootboek zetten Dit weet Gripp zelf n.a.v. de BTW-tarieven uit de instellingen
Inkoop hoog, inkoop laag, etc als grootboek hebben Dit weet Gripp zelf. Dergelijke grootboeken zijn een indicatie dat het systeem niet correct gebruikt wordt.
BTW los boeken Dit weet Gripp zelf en gaat automatisch. Er hoeven nooit losse BTW boekingen gedaan te worden, behalve wanneer de vorderingen of schulden afnemen op de balans.
Btw vorige Jaren, Netto Lonen vorige jaren, Loonheffing vorige jaren Dit weet Gripp zelf, of is eventueel via de beginbalans opgevoerd. Dit moet niet op een apart grootboek. Gripp heeft een doorlopende balans. Er kan op elk moment gekeken worden wat de balans op een bepaald moment in tijd was. Een tekst als “... vorige jaren” is een indicatie dat het systeem wellicht niet correct gebruikt wordt.
Zelf een grootboek winstsaldo in de winst en verlies rekening maken. Het winstsaldo van het lopende boekjaar volgt automatisch uit resultatenrekening, en wordt vanzelf zichtbaar op de balans. Deze kan middels een memoriaal boeking aan het einde van het jaar toegevoegd worden aan de algemene reserves.
Grootboeken dubbel invoeren. Alle grootboeken eenmalig in het systeem zetten
Voor elke leverancier of klant een grootboek maken Het aantal grootboeken minimaal houden. Dit voorkomt keuzestress bij het inboeken, en biedt meer inzicht waar de bulk van de kosten of opbrengsten in gaan zitten. Het is middels de krachtige rapportages binnen Gripp altijd alsnog te zien hoeveel omzet een klant heeft gegenereerd, of wat de totale kosten aan leverancier X waren in Q1 van een bepaald jaar.
Privé opname Zet hier de naam van degene waar de vordering op rust indien er meerdere vennooten zijn, bijvoorbeeld Privé opname Piet, Privé opname Jan
Balansgrootboek “Memoriaal” Deze term is te nietszeggend. Een memoriaalboeking wordt in Gripp gebruikt om boekingen tussen balansrekeningen, resultatenrekeningen, of beide te bewerkstelligen. Er hoeft niet een los grootboek voor gemaakt te worden.
Gladstrijken van omzet met allerlei memoriaalboekingen De boekhouding is de boekhouding. Handig voor de belastingdienst, en de schuldposities. Gebruik de boekhouding echter niet voor het verkrijgen van inzicht. Inzicht krijg je uit de uitgebreide rapportagevormen in Gripp.

Tip: basis-memoriaal

Om vaakgemaakte memoriaalboekingen snel te kunnen maken, kun je ervoor kiezen om een ‘basismemoriaal’ te maken. Dit is een soort van template, welke op een later tijdstip gebruikt kan worden en ingevuld kan worden met de juiste bedragen of omschrijving. Het kan je veel opzoekwerk van grootboeken besparen. Een goed voorbeeld is de maandelijkse terugkerende loonjournaalpost. Om een basis-memoriaal te maken ga je naar ‘Boekhouding’ > ‘Memoriaal’, en klik je op ‘Memoriaalboeking maken’. In de pop-up zet je een vinkje bij ‘Deze memoriaalboeking zal gebruikt worden als basismemoriaal’. Maak de boeking aan zoals je gewend bent.
Wanneer je later gebruik wilt maken van de basismemoriaal, ga je weer naar ‘Boekhouding > memoriaal’, en klik je op de groene knop ‘Memoriaalboeking maken…’. Kies in de pop-up nu voor de tweede optie ‘Beginnen vanuit een basismemoriaal’. De basismemorialen worden nu getoond, en zijn met een druk op de knop te activeren.

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!