Mag Gripp cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek analyseren en verbeteren. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.
files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Handleiding - 5. Afschrijvingen

Deze pagina is alleen relevant wanneer je de Gripp Boekhoudmodule hebt geactiveerd. Ga via Ingelogd als naar Mijn Account en zet onder Abonnement & opties het schuifje aan bij Boekhoudmodule. Klik ten slotte rechtsboven op de groene knop 'Wijzigingen doorvoeren...'.
Sommige grote aankopen mag je van de Belastingdienst niet in één keer van de winst aftrekken, maar moet je uitsmeren over een langere periode. Dit noem je: afschrijven. In Gripp kun je op eenvoudige wijze zaken afschrijven. Hiermee maak je in wezen een groot aantal memoriaalboekingen, die je door de tijd laat terugkomen op de Winst- en verliesrekening. Hieronder een voorbeeld.

Voorbeeld afschrijving

Je koopt nieuw kantoormeubilair van 4000 euro. Deze wil je afschrijven in 5 jaar. Na deze 5 jaar is de restwaarde nog 1000 euro. Er is dus 3000 euro aan waardevermindering over 5 jaar, ofwel 600 euro per jaar, ofwel 50 euro per maand. Het zou een hoop werk zijn om elke maand een memoriaalboeking te maken voor 50 euro, dus daar kun je in Gripp een afschrijving voor maken. Het proces is als volgt:
  • De inkoopfactuurregel van het kantoormeubilair boek je niet direct op een kostenrekening, maar op de balansrekening Inventaris (activa).
  • Vervolgens ga je naar Boekhouding > Afschrijvingen, en klik je rechts op de roze knop ‘Afschrijving toevoegen”.
  • Vul het formulier in. De beginwaarde is 4000 euro (het factuurbedrag). De eindwaarde is 1000 euro. Het aantal termijnen is altijd in maanden. In het geval van dit voorbeeld gaat het om 60 maanden. De balansrekening die straks maandelijkse verlaagd zal worden is het grootboek “Inventaris”. De winst- en verliesrekening waarop het bedrag ten laste van komt, is “Afschrijving inventaris”.
  • Na het opslaan, worden alle memoriaalboekingen automatisch voor je aangemaakt, en wordt er elke maand 50 euro aan extra bedrijfskosten gemaakt, waarmee de winst wordt gedrukt.

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!