files-empty file-text2 cart coin-euro calculator stopwatch calendar mobile users cogs stats-bars star-empty bird airplane rocket video-camera facebook2 twitter rss vimeo linkedin2 menu man arrow-with-circle-right arrow-with-circle-left warning airplane
Logo Gripp voor Social Media
Je account wordt aangemaakt!
Een klein momentje...
Oeps, er is iets misgegaan!
Probeer het later opnieuw.

CRM, offertes, projectadministratie, facturatie en boekhouding, alles in één online tool!

Vriendelijke bedrijfssoftware voor het
reclame
advies
project
communicatie
marketing
consultancy
architecten
installatie
internet
sign
bureau van nu

Handleiding - 4. BTW-aangifte

Deze pagina is alleen relevant wanneer je de Gripp Boekhoudmodule hebt geactiveerd. Ga via Ingelogd als naar Mijn Account en zet onder Abonnement & opties het schuifje aan bij Boekhoudmodule. Klik ten slotte rechtsboven op de groene knop 'Wijzigingen doorvoeren...'.
Een aantal maal per jaar krijg je van de Belastingdienst een uitnodiging om de BTW aangifte te doen. Hoewel het doen van de aangifte niet moeilijk is, raden we altijd aan om dit door je boekhouder te laten doen. De gegevens die je nodig hebt voor het invullen van de aangifte kunnen direct uit Gripp worden gehaald (mits je natuurlijk je administratie hebt bijgewerkt!).

Opstellen aangifte

Om over een bepaald tijdsvak de af te dragen BTW te bepalen, ga je naar ‘Boekhouding > Belasting & BTW’. In het tabblad ‘Aangifte BTW’ zie je een totaaloverzicht van alle BTW zoals bekend is in Gripp. Deze BTW wordt bepaald aan de hand van alle verkoopfacturen, inkoopfacturen en memoriaalboekingen die in de geselecteerde periode vallen. De opbouw is gelijk gehouden aan het formulier van de Belastingdienst.
Alle te betalen BTW komt automatisch op de balans, op het grootboek ‘Af te dragen BTW’ te staan. Alle te vorderen BTW komt op het grootboek ‘Te vorderen BTW’. Doorgaans heb je meer af te dragen dan te vorderen, en houdt je dus per saldo een bedrag over dat je daadwerkelijk moet overboeken naar de Belastingdienst. Wanneer je alles hebt gecontroleerd, kun je rechts bij Acties klikken op ‘BTW-aangifte verwerken…’. Hiermee wordt het saldo (af te dragen minus te vorderen) geboekt op een derde BTW-rekening “BTW R/C”. De eerste twee BTW-rekeningen worden op 0 gezet, klaar voor het volgende kwartaal. Wanneer de betaling uiteindelijk is gedaan, zal deze vroeg of laat terugkomen in een ingelezen bankmutatie. Deze betaling boek je dan direct weg op het grootboek ‘BTW R/C’ zodat ook deze post op 0 komt te staan.
Let op: de aangifte is puur intern. Er wordt geen informatie met de Belastingdienst uitgewisseld.
Je kunt er in de pop-up ‘BTW-aangifte verwerken…’ voor kiezen om het tijdsvak direct te vergrendelen. Zo weet je zeker dat er niet ineens nog een inkoopfactuur in dat tijdsvak wordt verwerkt, waardoor de aangifte niet meer klopt.

Buitenland

Wanneer u zaken doet met het buitenland, gelden hiervoor andere BTW-regels. Raadpleeg je boekhouder voor het correct instellen van de betreffende BTW-tarieven (instellingen > BTW-tarieven).

Probeer het zelf een maand lang gratis!

Gripp maakt een einde aan fouten in de projectadministratie van jouw bedrijf.
Bovendien levert het programma een fikse tijdsbesparing op. Ervaar zelf het gemak!