Algemene informatie over Bank

Wij raden je aan om je banktransacties te verwerken in Gripp. Op deze manier heb je altijd een goed overzicht van openstaande facturen en inkoopfacturen en kunnen herinneringen en aanmaningen automatisch worden verzonden. Hoe je je banktransacties in Gripp kunt inlezen en verwerken lees je hieronder.

Importeren van banktransacties

Om je banktransacties in Gripp te krijgen, zijn er twee mogelijkheden.

  1. Handmatig importeren via MT940-bestanden
  2. Automatische synchronisatie via Ponto

Handmatig importeren via MT940-bestanden

Via de bank kun je je banktransacties uploaden en verwerken. Het te importeren bestand is een MT940 bestand. Om dit te importeren druk je op Banktransacties importeren. Je krijgt dan de volgende pop-up:

Automatische synchronisatie via Ponto

Hoe je je rekening koppelt, hebben we uiteengezet op een losse supportpagina: Bankrekening koppelen via Ponto

Verwerken van banktransacties

Je start het verwerken van banktransacties door rechts te klikken op Transacties verwerken. Er verschijnt nu een pop-up waarin de verwerking van de banktransacties gestart kan worden. Gripp kan een groot deel van je transacties automatisch matchen. Wanneer dat het geval is, zul je hiervan een overzichtsscherm krijgen (zie het kopje Automatische matching). Resterende transacties zullen met de hand moeten worden gematched (zie het kopje Handmatige matching).

Automatische matching

Gripp bespaart je veel tijd door zo goed mogelijk de banktransacties te matchen met bijvoorbeeld verzonden facturen. Alleen bij 100% zekerheid stellen we je de match voor, waarna ze allen in één keer met een druk op de knop verwerkt kunnen worden.

De volgende transacties kunnen we automatisch matchen:

  • Inkoopfacturen
  • Verkoopfacturen
  • Betaalbatches
  • Incassobatches
  • Betaling van BTW
  • Betaling van wegenbelasting
  • Betaling van loonheffing
  • Betaling van VPB
  • Teruggave van BTW
  • Teruggave van loonheffing
  • Teruggave van VPB

Om een match van facturen te kunnen maken, kijken we naar het bedrag, de omschrijving en het rekeningnummer. Deze moeten overeenkomen met het bedrag van de factuur, het factuurnummer, en het bij de relatie opgegeven rekeningnummer.

Voor het automatisch matchen van bij-/afschrijvingen van de Belastingdienst, is het van belang dat alle grootboekkoppelingen correct zijn ingesteld. Ga hiervoor naar het Instellingen > Grootboeken > Grootboek-koppelingen instellen.... Daarnaast dienen de RSIN en loonheffingsnummers ingevuld te worden op de Identiteit-detailpagina. Ga hiervoor naar het Instellingen > Identiteiten & Sjablonen en kies de identiteit. Vul vervolgens de gegevens in onder het kopje Financieel & Administratief.

Handmatige matching

Helaas kunnen we niet voor alle banktransacties een correct voorstel geven. De banktransacties moeten in dat geval regel voor regel worden verwerkt. Klik daartoe op een regel zodat onderstaand scherm verschijnt:


Je kunt vervolgens kiezen uit een aantal mogelijkheden om de betaling op weg te boeken, te weten:

  • Boeken op een verkoopfactuur: Gripp probeert de bijhorende verkoopfactuur op te zoeken aan de hand van de nummers in de banktransactie.
  • Boeken op een inkoopfactuur: Vrijwel gelijk aan het boeken op een verkoopfactuur, maar nu voor inkoopfacturen.
  • Boeken op een grootboek: Als er van een banktransactie geen inkoop- of verkoopfactuur bestaat, dan kan deze direct weggeboekt worden naar een grootboek (bijvoorbeeld zaken als belasting of salarissen).
  • Boeken op een batch: Wanneer er vanuit Gripp een incassobatch of betaalbatch is gemaakt, dan kan deze hiermee in een keer worden gemarkeerd als voldaan.

Meerdere facturen verwerken op één bankmutatie

Wanneer een klant meerdere facturen heeft voldaan in één betaling, kun je deze bankmutatie verwerken door deze op de betreffende facturen te boeken. Per factuur maak je een regel aan door te klikken op wegboeken op een verkoopfactuur, in de verschillende regels zoek je de facturen op en vul je de bedragen van de facturen in, zodat het restant van je bankmutatie uiteindelijk op nul uitkomt.