Alle artikelen

7x essentiële podcasts voor de operationeel manager

Als operationeel manager ben je verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van zaken op diverse afdelingen. Een hoop maar vooral diverse verantwoordelijkheden. Om je rol zo goed mogelijk te vervullen wil je altijd blijven leren en op de hoogte blijven van de trends binnen management en leiderschap. Het volgen van een uitgebreide cursus kost echter de nodige tijd. Een snelle manier om kennis te vergaren en up-to-date te blijven rondom trends, is het beluisteren van podcasts. Die luister je namelijk gemakkelijk wanneer je onderweg bent naar je werk, tijdens het sporten of zelfs tijdens het uitlaten van de hond. Hieronder een overzicht van 7 podcast series voor de ambitieuze operationeel manager die altijd wil blijven leren.

1. Fairfield 

Fairfield is een Nederlandse podcast serie die de diepere gronden opzoekt op het gebied van leiderschapsontwikkeling van operationeel managers. De onderwerpen komen allemaal uit de praktijk en zijn bekend voor iedere operationeel manager. Van het veiligheidsbewustzijn vergroten binnen een organisatie tot het meekrijgen van stakeholders in zaken die voor de operationeel manager een hoge prioriteit hebben. In iedere podcast zit een interessante les die je meteen kunt toepassen in je eigen functie. 

Fairfield produceert ongeveer 1 à 2 podcasts per maand en iedere aflevering duurt ongeveer 30 minuten. Je beluistert Fairfield hier via Spotify.

2. Ondernemerspanel

Als operationeel manager ben je weliswaar geen ondernemer, maar je leiderschap mentaliteit heeft wel degelijk een overlap met het ondernemerschap. Daarnaast moet je als operationeel manager in de huid van een ondernemer kunnen kruipen om de b2b markt op een juiste manier aan te kunnen vliegen. Ondernemerspanel is een podcast van de BNR, waarin verschillende ondernemers discussiëren over actuele nieuwsonderwerpen. In hun gesprek zoeken ze de verbinding met het ondernemerschap. Met onderwerpen als: ‘Wat betekent het einde van de corona steunpakketten voor ondernemers?’ en ‘In welke maten treffen de sancties tegen Rusland ondernemend Nederland?’ De podcast is interessant voor operationeel managers, niet alleen om op de hoogte te blijven van de actualiteiten maar ook om een eventuele daling of stijging van cijfers te kunnen verklaren op macro-niveau. 

Ondernemerspanel publiceert iedere week een nieuwe podcast en de afleveringen duren gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten. Je beluistert ‘Ondernemerspanel’ hier via Spotify.

3. BusinessBooks

Wie geen tijd heeft om de meest interessante zakelijke boeken van het moment te lezen, moet beslist luisteren naar BusinessBooks. In deze podcast delen Thijs Peters (hoofdredacteur GoodHabitz) en Remy Gieling (oprichter ai.nl) de beste lessen uit de op dat moment populairste, zakelijke reads. In de podcasts interviewen ze topauteurs en zoomen ze in op de inhoud die ze vervolgens smakelijk samenvatten. Dat scheelt weer een hoop leestijd. 11 maart 2022 was de laatste aflevering van deze podcast serie die maar liefst 4 jaar lang bestond. Er is dus meer dan genoeg materiaal om mee vooruit te kunnen. 
Er zijn in totaal 34 afleveringen die ieder tussen de 30 en 60 minuten duren. Je beluistert ‘BusinessBooks’ hier via Spotify.

4. Opeens ben je manager

Een nieuwe podcast voor de nieuwe – operationeel – managers, gebracht door opleider ISBW. De podcast is in het leven geroepen omdat nieuwe managers voor veel nieuwe uitdagingen komen te staan en er in het begin veel op je af komt. Host Sander Denneman nodigt daarom ervaren managers uit om te praten over hun eerste stappen als leidinggevende. Er is ook een extra management expert aanwezig voor extra duiding en theorie. Die gouden combinatie geeft je als nieuwe – operationeel – manager inzichten die je direct kunt toepassen in de praktijk. 
10 maart is de eerste aflevering gepubliceerd, die 40 minuten duurt. Er zullen er nog meer volgen in de loop van de maand. Je beluistert ‘Opeens ben je manager’ hier via Spotify.

5. Manager Tools

Manager Tools is een groot online platform en community voor managers uit Amerika. Het platform is 15 jaar geleden opgericht door twee ex-legerofficieren die beide hun kennis en discipline toewijden aan leiderschap en management. Ze maken voor hun platform ook interessante podcasts over onderwerpen binnen management en leiderschap met een psychologische inslag. Het zijn vrij algemene podcasts waar je ook als operationeel manager de vruchten van plukt. 
Er zijn talloze afleveringen te vinden die ieder tussen de 30 en 60 minuten duren. Je beluistert ‘Manager Tools’ hier via hun eigen website.

6. SupportOps

Deze podcasts van Canadese bodem focust zich geheel op operationeel managers voor de support afdeling. In maar liefst 18 afleveringen spreekt de host van de podcast, Sid Bahmbani, met operationeel managers van bekende start-ups. Of het nu gaat om efficiënt werken, teambuilding of klanttevredenheid, ieder onderwerp is nog interessanter dan het andere.

Een zeer specifieke podcast die zijn doelgroep weet te vinden. Een must wanneer je als operationeel manager – ook – leidinggeeft aan de support afdeling van jouw bedrijf. 
Er zijn maar liefst 18 afleveringen die tussen de 20 en 40 minuten duren. Je beluistert ‘SupportOps’ hier via Spotify.

7. RevOps Demystified

RevOps Demystified is niet van dezelfde maker als de hierboven genoemde podcast serie, maar heeft dezelfde insteek. Echter ditmaal met de focus op, de naam zegt het al, revenue operations. Iedere week interviewt host Tom Hunt van Ebsta een operationeel manager van een bekende start-up over strategie, thought leadership en geheimen uit de branche. De podcast tilt je RevOps kennis naar een hoger niveau en blijft boeien van begin tot eind. Een must wanneer je als operationeel manager verantwoordelijk bent voor revenue operations. 

Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering welke ieder ongeveer 30 minuten duurt. Je beluistert ‘RevOps Demystified’ hier via Spotify.

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis