Wat is net profitOok wel aangeduid als het nettoresultaat, de nettowinst of “onder de streep”. De nettowinst kan het best worden samengevat als de hoeveelheid geld die je over houdt nadat alle uitgaven zijn betaald. Je kunt nettowinst zien als je salaris: het is het geld dat overblijft nadat alle belastingen en voordelen zijn afgetrokken.

Wanneer moet je nettowinst gebruiken?

Aandeelhouders kunnen de nettowinst zien wanneer bedrijven hun resultatenrekening elk financieel kwartaal publiceren. Nettowinst is belangrijk omdat het de bron van compensatie is voor de aandeelhouders van een bedrijf. Als een bedrijf niet genoeg winst kan genereren om eigenaars te compenseren, zal de waarde van aandelen hoogstwaarschijnlijk dalen. Als een bedrijf gezond is en groeit (met hogere winsten), zullen de aandelenkoersen in alle waarschijnlijkheid stijgen.

Aangezien veranderingen in de nettowinst eindeloos worden onderzocht, zullen bedrijven altijd zoeken naar manieren om hun nettowinst te verbeteren, hetzij door inkomsten te verhogen of door kosten te verlagen. Als de nettowinst van een bedrijf laag of negatief is, kunnen in het algemeen een groot aantal problemen de schuld zijn. Deze variëren van dalende verkopen tot een slechte klantervaring tot ondermaats kostenbeheer.


Gerelateerde termenBekijk alle begrippen
Wat is declarabiliteit
Wat is workload
Wat is capaciteitsplanning
Wat is een forecast
Wat is p&l
Wat is begroting
Wat is net profit
Wat is een workflow
Wat is een taak
Wat is operational excellence

Krijg net als 2.000+ bedrijven ook Gripp op de zaak

  • Efficiënte, gestroomlijnde bedrijfsprocessen
  • Minder fouten, meer werkplezier
  • Sneller en verantwoord groeien
  • Datagedreven ondernemen

The proof of the pudding…

..is in the eating. Probeer daarom Gripp bedrijfssoftware 14 dagen kosteloos uit. Geheel vrijblijvend. En zonder beperkingen.
Probeer nu gratis